Op de spanplafond prijs besparen? Ontdek hoe!

Handige informatie + prijzen die je moet lezen voor het plaatsen van spanplafonds

Denk je eraan een spanplafond te laten plaatsen in je woonkamer, hal of badkamer? Lees dan zeker verder. Je zal namelijk heel wat keuzes moeten maken (welk materiaaltype, wat voor afwerking, welk merk). Je goed informeren is daarbij van essentieel belang. Daarnaast geven we je tips over de kosten, waar je best op let en rekening mee houdt, en wat prijzen per vierkante meter bedragen. Dit type plafond brengt heel wat voordelen met zich mee. Het ziet er leuk uit en is relatief snel en gemakkelijk te plaatsen.

Navigeer snel door onze info!

Wij hebben alle informatie over de kosten en prijs van een spanplafond op deze pagina ondergebracht in snelkoppelingen.

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een vlakke folie die onder het bestaande plafond wordt opgespannen. Op deze manier creëer je een nieuw plafond, zonder dat je er grote werken plaatsvinden. Vaak is een spanplafond ook een budgetvriendelijke optie. In principe werkt het zo: de soepele bedekt het plafond helemaal. In oppervlakte is het nochtans iets kleiner, zo gaat het na al dat opspannen niet doorbuigen. Het wordt aan de muur bevestigd met randprofielen. Wil je dat deze onzichtbaar zijn, dan betaal je wat meer. Een verdere ophangstructuur is niet nodig. Er is geen werkelijk contact tussen het oorspronkelijke plafond en de folie.
spanplafond prijs

Welke eigenschappen heeft een spanplafond?

Een spanplafond is een volwaardig plafond, maar dan uit kunststof. Ze zijn brandveilig en doorgaans ook 100% recycleerbaar, een groene keuze dus. Wat betreft de oppervlakte, is het spanplafond ongeveer tien procent kleiner dan het plafond dat het zal omspannen. Op deze manier verkrijg je een ideale, egale dekking. Daarnaast kan je alle kanten uit met de kleur en uitwerking. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je een strakke, matte look of eerder glanzend? Lichtdoorlatend, met een marmereffect, noem maar op. Ook wat betreft de akoestiek van je ruimte, doet het niet onder voor een normaal plafond. Ze zijn volledig isolerend en dus akoestisch dempend.

Voor- en nadelen van spanplafonds

Een spanplafond heeft zowel voor- als nadelen. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, geven wij je ze allemaal mee. We beginnen bij de voordelen:
  • Weinig onderhoud
  • Goede geluidsisolatie
  • Veel mogelijkheden aan kleuren, patronen en afwerking
  • Egaal, nooit barsten of scheuren
  • Kan als vals plafond gebruikt worden zodat het oude niet afgebroken hoeft te worden
  • Het wordt snel aangebracht en vergt weinig werk
  • Vaak goedkoper dan volledig renoveren
Dit zijn de nadelen:
  • Vraagt enige ervaring, ga dus niet zomaar zelf aan de slag
  • Eenmaal het is aangebracht, kan er je geen andere kleur meer op zetten (opnieuw vervan gaat niet)
  • De plaats voor de randprofielen moet op voorhand goed bepaald worden

Hoe zijn spanplafond prijzen opgebouwd?

Denk je eraan een spanplafond te laten installeren? Dan speelt het prijskaartje wellicht mee in de overweging. Daarom bespreken we hieronder hoe de prijs precies wordt opgebouwd. Zo weet je met welke factoren je rekening kan houden. Indien je de knoop hebt doorgehakt, en een voordelige plaatser zoekt, is het aangeraden om zoveel mogelijk offertes aan te vragen. Deze zijn vrijblijvend en gratis. Op basis daarvan kan je de goedkoopste leverancier in je buurt vinden.

De oppervlakte van het plafond

De laatste jaren zijn de prijzen erg gedaald. Dat komt omdat de techniek steeds populairder wordt, en meer bedrijven in de business zijn gestapt. Afhankelijk van hoeveel m2 er moet worden overspannen, zullen de plaatsers één of meerdere dagen werk hebben. In ieder geval kunnen er op één werkdag heel wat meer vierkante meters overspannen worden dan met eender ander materiaal; het gaat doorgaans dus sneller dan andere renovatiewerken.

Welk materiaal je precies wilt, de kleur en type afwerking beïnvloeden de prijs per vierkante meter. Voor een matte pvc-spanplafond start je vanaf €70 per vierkante meter ongeveer, inclusief de levering. Voor hetzelfde in polyester reken je beter op €80 per vierkante meter. Uiteraard geldt hier de regel: hoe groter je plafond, hoe lager ze de prijs kunnen maken.

spanplafond slaapkamer

Aantal hoeken van de ruimte

Naast de grootte van je plafond, de materiaalkeuze, speelt de hoeken van je ruimte ook mee in het uiteindelijke prijskaartje. Hoe meer hoeken, hoe meer arbeidsuren. En dat resulteert in een hogere prijs. Heb je een hoog plafond met veel hoeken en rondingen, wees je er dan van bewust dat dit meer werk en moeite vraagt. Hetzelfde geldt overigens voor een plafond met ingebouwde verlichting.

Welk type spanplafond doek?

Zoals we hierboven eerder al aanraakten, is de prijs ook afhankelijk van de stijlkeuzes die je maakt. Er bestaan verschillende soorten materiaal die je kan kiezen. Het ene al wat duurder dan het andere.

PVC spanplafonds | Prijs per m2

Een spanplafond op basis van PVC kan je krijgen in alle kleuren en maten. Vaak wordt dit gemonteerd door middel van een harpoensysteem. Deze constructie wordt op de muren bevestigd, en daar wordt de doek dan in opgehangen. Dit gebeurt onder een temperatuur van 40° à 50° C. De warmte maakt het doel soepel en zo kan het gemakkelijk bevestigd worden. Nadien daalt de temperatuur weer zodat het doek strak wordt. Wat is het grote voordeel van een PVC spanplafond? Om te beginnen kan het altijd gedemonteerd worden en is het een goedkope optie. Een minpunt is dat de lasnaden zichtbaar blijven. De prijs bedraagt ongeveer €70 per vierkante meter. Lees meer over PVC.
pvc spanplafond prijs

Polyester spanplafonds | Prijs per m2

Een alternatief is polyester. Het gaat dan om een geweven doek die meestal afgewerkt is met een PU-coating (polyurethaan). Deze optie wordt ook wel eens een ‘koud spanplafond’ genoemd, omdat het, in tegenstelling tot de PVC, koud wordt aangebracht. De prijs begint bij ongeveer €80 per vierkante meter, al bestaan er heel wat verschillende soorten. Voor een polyester spanplafond met print, moet je rekenen vanaf €90 per vierkante meter. Een lichtdoorlatend exemplaar kost gemiddeld tussen de €130 en €160 per vierkante meter.

Wat voor afwerking kies je?

Het doek heeft een fijne structuur. Dit geeft meestal een strakke look. De goedkoopste opties zijn uiteraard de standaard kleuren zoals wit, beige, gebroken wit. Wil je het low budget houden, dan opteer je best voor een PVC spanplafond, dat egaal gekleurd is. Toch is het assortiment ruimer dan dat. Qua afwerking kan je breed gaan. Er zijn verschillende kleuren, prints, alsook looks. Een gelakte afwerking, een leuk reliëf, of een matte look, het kan allemaal. Natuurlijk betaal je meer afhankelijk van de gekozen afwerking.

Spanplafond isolatie

Heb je thuis last van een vervelende galm? Dit kan erg vervelend zijn. In dat geval kan een akoestisch spanplafond soelaas bieden. Deze worden gemaakt uit speciaal polyester, vervaardigd met microperforaties, en gecombineerd met een laag isolatie boven het doek. Deze isolatie kan zowel thermisch als akoestisch zijn. Vaak worden kantoorruimtes op deze manier geïsoleerd. Het extra plafond zorgt ervoor dat geluid geabsorbeerd en tegengehouden wordt.

polyester spanplafond prijs

Denk ook om deze kosten!

Zo, nu weet je al welke factoren een invloed hebben op het prijskaartje (materiaalkeuze, grootte van het plafond in vierkante meter, aantal hoeken en rondingen van de ruimte). Toch zijn er nog andere bijkomstigheden die je best niet uit het oog verliest. Denk maar aan de verplaatsingskosten, plaatsingskosten en uiteraard het onderhoud. Wat kost dat?

Een spanplafond laat je best plaatsen door een vakman. Het is geen gewone doe-het-zelfklus, maar vergt ervaring en kennis. Bovendien neem je het risico onherstelbare schade toe te brengen aan je plafond, wat later weer voor problemen en kosten kan zorgen. Kies voor een professional om de klus te klaren. De prijs voor de plaatsing zit doorgaans in de prijs per vierkante meter. Desondanks is het aangeraden dit op voorhand na te vragen.

Een spanplafond moet je, net zoals alle andere soorten plafond, regelmatig schoonmaken. Stof, rook, insecten en vet maken het vuil. Let erop dat je nooit agressieve middelen gebruikt tijdens het schoonmaken. Ga aan de slag met lauw water en een beetje afwasmiddel. Zijn er hardnekkige vlekken zoals rookaanslag? Doe dan een beroep op een professional.

Is een spanplafond snel geplaatst?

spanplafond prijzenZelf een spanplafond plaatsen is niet aangeraden. Een vakman doet het al snel in één dag. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de grootte van je plafond, en het aantal bochten en rondingen erin zitten. Hoe dan ook, het is een snelle klus aangezien het oude plafond niet uitgebroken moet worden.

Er kruipt meer tijd in de voorbereiding dan de daadwerkelijke plaatsing. De ruimte moet minutieus opgemeten worden. Bij de plaatsing zelf worden de profielen op de muren aangebracht. Vervolgens gaan ze aan de slag met het doek.

Merk en prijsverschillen

Er zijn heel wat verschillende merken die spanplafonds aanbieden. Door al deze aanbieders en de verschillende soorten spanplafonds, is het soms moeilijk het bos door de bomen te zien. Informeer je op voorhand bij verschillende aanbieders. In Europa worden ze allemaal onderworpen aan dezelfde Europese normen. Wat dat betreft is er een gelijk speelveld, maar qua klantenservice, plaatsing, prijs enzovoort, kan het ene merk anders zijn dan het andere.